Wydarzenie organizowane jest w ramach realizacji zadań określonych harmonogramem projektu „Uniwersytety Europejskie”, który zrzesza w sojuszu COLOURS 9 Uczelni Partnerskich: Paderborn University (Niemcy) - lider Sojuszu, Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie (Polska), Uniwersytet Josip Jurai Strossmayer w Osijeku (Chorwacja), Le Mans University (Francja), Kristianstad University (Szwecja), University of Castilla-La Mancha (Hiszpania), University of Ferrara (Włochy), University St. Kliment Ohridski - Bitola (Macedonia Północna) oraz Ventspils University of Applied Sciences (Łotwa).
Organizowane przedsięwzięcie odbędzie się w dniu 19 i 20 listopada 2024 roku w Asten Group, ul. Bór 77/81w Częstochowie.
Celem Sympozjum jest wieloaspektowa analiza wyzwań i problemów, z którymi borykają się dzieci i młodzież w zakresie stosowania i przestrzegania zbilansowanej diety, która odgrywa istotną rolę w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, wpływając nie tylko na samopoczucie, stan zdrowia, funkcje poznawcze, wyniki w nauce, a także pomaga chronić organizm przed wieloma poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi w późniejszych etapach życia. Istotne w tym zakresie są prawidłowe nawyki i zwyczaje żywieniowe, które najczęściej kształtują się właśnie w młodym wieku. Podczas wydarzenia omówione zostaną różne aspekty zdrowego odżywiania, systemy i praktyki społeczne, które kształtują postrzeganie takich dzieci i młodzieży w otoczeniu, definiując przy tym niekorzystną sytuację, jakiej doświadczają osoby będące na diecie.
Dlatego, w ocenie Organizatorów, podniesione zagadnienie staje się odrębnym i dynamicznym polem działań na poziomie, nie tylko krajowym, ale również międzynarodowym oraz europejskim. Przede wszystkim jednak, staje się płaszczyzną dla interdyscyplinarnej refleksji na temat zmian w obszarze społecznego podejścia do osób stosujących dietę. Należy wówczas pamiętać, że konieczność stosowania zdrowej diety przez zbilansowane odżywianie może wynikać z różnych chorób o podłożu genetycznym, w których dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia konkretnego produktu, jak również wystąpienia reakcji alergicznych, czy nadwrażliwości na spożywane dla organizmu produkty.
Niestety, brak zrozumienia z strony otoczenia, brak akceptacji z strony rówieśników, może skutkować dyskryminacją, wykluczeniem i marginalizacją dzieci i młodzieży będących na diecie, a nawet ich rodzin.
Mając na uwadze, że często nieprzestrzeganie podstawowych zasad odżywiania może zaburzać funkcjonowanie ośrodków głodu i sytości, powodować wahania glukozy i insuliny we krwi i co za tym idzie, sprzyjać rozwojowi otyłości, insulinoporności i cukrzycy typu 2, celem organizowanego przedsięwzięcia jest również promocja zdrowego odżywiania, jak również niebagatelizowanie symptomów chorobowych w tym zakresie.
Wyrażamy nadzieję, że zapoczątkowana współpraca z 8 europejskimi uczelniami, w ramach programu UE pt. Uniwersytety Europejskie, jak również przedstawicielami różnych środowisk zajmujących się problematyką zdrowego odżywiania, stworzy unikalną przestrzeń do wymiany poglądów oraz stanie się przyczynkiem do refleksji i dalszej debaty na ten temat. Z drugiej jednak strony, stanie się przyczynkiem do sformułowania propozycji zmian w obszarze mechanizmów, które będą miały na celu zmierzać do „upowszechniania i oswojenia” wartości płynących z uważnego jedzenia. Ponadto, wierzymy, że sformułowanie wniosków de lege ferenda przyczynią się do wprowadzenie takich zmian systemowych, które pozwolą na proklamowanie równego traktowania i zniesienia dyskryminacji dzieci z poważnymi wkluczeniami w diecie w życiu codziennym. Stąd też ważne jest wprowadzenie takich regulacji prawnych, zarówno na gruncie prawa krajowego, jak i unijnego, które wpłyną na problem niewiedzy i braku świadomości zarówno producentów, jak i konsumentów. Należy podkreślić, że UE uzupełnia krajowe polityki zdrowotne, wspierając władze lokalne w krajach UE w osiąganiu wspólnych celów, łączeniu zasobów i stawianiu czoła wspólnym wyzwaniom, jak np. odpowiedzialne znakowanie środków spożywczych, dla wrażliwych grup konsumentów, np. niemowląt i małych dzieci, osób ze specjalnymi schorzeniami i stosujących diety o obniżonej wartości energetycznej w celu kontroli masy ciała, jak również diety eliminujące.
opr. dr hab. Piotr Rychter, prof. UJD