W Katedrze Dietetyki i Badań Żywności na Wydziale Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych od stycznia realizowany jest projekt pt. „Opracowanie innowacyjnych wegańskich produktów typu instant z wykorzystaniem alternatywnych emulgatorów, w tym białek roślinnych, wzbogaconych preparatem błonnikowym ze skrobi o właściwościach prebiotycznych”. Projekt uzyskał finansowanie w ramach programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu, współfinanowanego przez NCBiR. Projekt realizowany jest w Konsorcjum – liderem projektu jest firma Maspex Food, natomiast kierownikiem B+R projektu z ramienia UJD jest prof. dr hab. Janusz Kapuśniak. Całkowity budżet projektu wynosi 7 957 901,25 zł (wartość dofinansowania: 5 199 805,31 zł). Celem projektu jest opracowanie innowacji produktowej w postaci zabielacza w proszku przeznaczonego głównie do kawy i zup z wykorzystaniem alternatywnych emulgatorów pochodzenia roślinnego, w tym białek roślinnych pochodzących z odpadów przemysłu spożywczego. Produkt dodatkowo zostanie wzbogacony preparatem błonnikowym ze skrobi ziemniaczanej, o udokumentowanych zastrzeżeniami patentowymi, właściwościach prebiotycznych. Odbiorcami produktu mogą być osoby, które nie tolerują białek zwierzęcych (mlecznych) powszechnie stosowanych w dostępnych na rynku zabielaczach.
opr. mgr Malwina Wójcik