Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie uzyskał dotację z Unii Europejskiej na projekt „Centrum Badania Metabolizmu Człowieka i Profilaktyki Chorób Metabolicznych”.
Będzie się to wiązało z przebudową i adaptacją pracowni celem dostosowania istniejących pomieszczeń pod montaż nowego wyposażenia i aparatury naukowo-badawczej tj. dynamicznego modelu symulującego zachowania się mikrobioty w przewodzie pokarmowym człowieka, spektrometr desorpcji/ jonizacji laserowej wspomaganej matrycą z tandemowym analizatorem czasu przelotu (MALDI TOFTOF) oraz chromatografu cieczowego z detektorem masowym typu potrójny kwadrupol i jonizacją przez elektrorozpylanie i uniwersalnym detektorem rozproszenia światła lub innym o podobnych możliwościach analitycznych.
Badania naukowe realizowane w Centrum Badania Metabolizmu Człowieka i Profilaktyki Chorób Metabolicznych będą miały na celu opracowanie konkretnych zagadnień mających potencjalne zastosowanie w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i medycynie oraz rozwiązują konkretne problemy przedsiębiorców. Wyniki badań poszczególnych projektów realizowanych w ramach Centrum będą mogły być upubliczniane i dostępne dla zainteresowanych podmiotów gospodarczych i innych ośrodków badawczo-rozwojowych w kraju i zagranicą.
Infrastruktura zapewniona w ramach CBMCziPChM pozwoli na opracowanie metod i rozwiązań wczesnej diagnostyki i prewencji chorób metabolicznych poprzez wypracowanie modeli opartych na analizie metabolomu i metagenomu osób chorych i zdrowych pochodzących z lokalnej populacji. CBMCziPChM zapewni zdolność do odnalezienia przyczyn niedoborów składników pokarmowych powstających w jednostkach chorobowych, a tym samym przyczyni się do prawidłowego modelu aktywnego starzenia się.
Rezultatem projektu będzie utworzenie nowych pracowni, doposażenie ich w aparaturę, zwiększenie współpracy z krajowymi i zagranicznymi ośrodkami naukowymi, stworzenie lepszego środowiska do powstawania zgłoszeń patentowych oraz powstanie sieci transferu wiedzy do sektora gospodarki. Nie bez znaczenia są również inne rezultaty: wzrost znaczenia Uczelni, powstanie nowych powiązań między nauką a gospodarką oraz rozwiązywanie problemów technologicznych. Inwestycja umożliwi szerszą współpracę z sektorem przedsiębiorstw zwłaszcza z producentami żywności, suplementów diety, farmaceutyków, dodatków do żywności (np. enzymów), browarami, gorzelniami, komercyjnymi laboratoriami badawczymi.
Projektem kieruje dr hab. Renata Barczyńska-Felusiak, prof. UJD
Projekt będzie realizowany w okresie od 01.10.2024 r. do 30.09.2026 r.
Całkowity koszt projektu: 8 389 815,23 zł, w tym dofinansowanie projektu UE: 6 892 414,93 zł
Opracowała: Kamila Opara - Biuro Projektów Rozwojowych i Edukacyjnych